Brzi Kontakt
Ukoliko želite brzu informaciju o kreditu, analizu Vaše kreditne sposobnosti i krenuti u realizaciju čim prije, možete jednostavno zatražiti naš poziv.
Na taj način, cijeli postupak biti će ubrzan, a Vi ćete saznati sve što Vas zanima u razgovoru s našim posrednikom.
Ostavite nam svoj broj telefona i nazvat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Osobni bankrot za ljude bez posla i s dugom od 10.000 kn?

Osobni bankrot za ljude bez posla i s dugom od 10.000 kn?

Zakon za dva tjedna ide u raspravu, a zaživjet će najesen. Dug se ne bi opraštao, pokretanje postupka stoji 1000 kn, a bankrotirani dobivaju financijske savjetnike

Ako pojedinac dva mjeseca zaredom ne bi imao dovoljno novca da podmiri sve svoje račune ili rate kredita, uskoro bi mogao zatražiti pokretanje osobnog stečaja ili bankrota. Ovo je samo jedan od detalja radne verzije zakona o osobnom stečaju koji pripremaju u Ministarstvu pravosuđa. Mnogi građani čekaju na institut osobnog bankrota kao ozebli sunce jer bi mogao donijeti predah svima onima koji imaju račune pod ovrhama. A riječ je o 315.000 građana čiji su računi blokirani.

Kako doznajemo, za sada je na stolu i prijedlog da bi osobni stečaj mogli pokrenuti i svi koji su nezaposleni i koji dva mjeseca zaredom nisu mogli podmiriti dugove više od 10.000 kuna. Treba napomenuti da je ovo još radna verzija, koja može doživjeti i neke preinake. Osobni bankrot mogao bi zatražiti sam dužnik, ali i vjerovnik. Trošak pokretanja postupka bio bi oko 1000 kuna i platio bi ga onaj koji je postupak i pokrenuo. Morao bi se pritom razraditi i plan na koji bi način dužnik vraćao dug. Bitno je da se dug pritom ne bi oprostio, ali je “kvaka” u tome da bi dužniku olakšali tako što bi se moglo dogovoriti da se produlji rok otplate duga ili da se dug razlomi na rate. Tek nakon nekog vremena dužnik bi mogao podnijeti zahtjev da mu se oprosti dio duga, ali na to bi trebao pristati i sam vjerovnik.

A jednom kad proglasi bankrot, dužnik bi dobio osobnog skrbnika koji bi bio kao svojevrsni tutor nad financijama dužnika. Skrbnik bi kontrolirao baš svu imovinu i financije dužnika dok god je ovaj u bankrotu. Dužnik bi dobivao samo nužno za život i mogao bi zaboraviti na skupa ljetovanja ili odmore u kakvom turističkom resortu, kao i dizanje novih kredita. Naši sugovornici kažu da je ovaj institut trebalo odavno uvesti jer ga imaju sve civilizirane države. A naš bi mogao ugledati svjetlo dana tek najesen. Naime, tek bi za oko dva tjedna prijedlog zakona trebao ići u javnu raspravu i tek najesen u proceduru donošenja. Prijedlog ministra financija Lalovca malo je drukčiji. On se zalaže za to da se osobni stečaj primjenjuje za one koji imaju dugove veće od 100.000 kn, a svi koji imaju manji dug mogu se nadati nekoj vrsti oprosta. Iz njegova ministarstva potvrdili su da “stečaj treba ići za velike jer tu postoji imovina po kojoj se dug može naplatiti”.

Uskoro ipak otpis za one najugroženije

Iz Ministarstva financija povezuju podatke iz Mirovinskog fonda, Porezne uprave, MUP-a, FINA-e i drugih da bi vidjeli vara li netko sustav. Žele utvrditi ima li onih koji su dužni 2000 kuna a možda imaju dva stana. Takvima sigurno neće otpisati dugove. – Moramo postaviti kontrolne mehanizme i pripremamo rigorozne kazne za one koji su dali krive podatke. Tad ćemo pripremiti model rješavanja problema dugova građana – poručuju.

2000 ljudi pod ovrhom zbog 100 kuna duga

Čak 100.000 građana koji su pod ovrhom ili su umirovljenici ili su nezaposleni. Prema najnovijim podacima FINA-e, zbog dugova je blokirano 315.000 građana, čiji je dug narastao na 26 milijardi kuna. Blizu 60.000 ih je dužno manje od 2000 kuna, što znači da nemaju za osnovne režijske troškove, a oko 2000 građana ima dugove manje od 100 kuna. Ministarstvo financija za socijalne slučajeve razrađuje model oprosta dugova.

Kako do osobnog bankrota?

Prijedlog da se pokrene stečaj: Vjerojatno će stečaj pred sudom moći predlagati i dužnik i vjerovnik. Trošak suda podmirio bi onaj koji bi sam i predložio postupak.

Razrada plana rješavanja duga: Detaljno bi utvrdili na koji bi način dužnik vratio dug, na koliko rata i tijekom kojeg vremena. No taj plan moraju obje strane prihvatiti.

Skrbnik nad imovinom i novcem: Dužnik pod bankrotom dobio bi skrbnika, koji bi upravljao njegovim novcem. Dužniku bi ostalo osnovno za život, luksuz bi zaboravio.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

x

kreditnoposredovanje.com.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi Vam mogli pružiti relevantne podatke. Svojim pristankom prihvaćate korištenje kolačića u skladu s našim općim odredbama o kolačićima.

Slažem se Ne slažem se Centar Privatnosti Opcije Privatnosti