Brzi Kontakt
Ukoliko želite brzu informaciju o kreditu, analizu Vaše kreditne sposobnosti i krenuti u realizaciju čim prije, možete jednostavno zatražiti naš poziv.
Na taj način, cijeli postupak biti će ubrzan, a Vi ćete saznati sve što Vas zanima u razgovoru s našim posrednikom.
Ostavite nam svoj broj telefona i nazvat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Besplatno: Tko sve ne mora plaćati javnog bilježnika?

Besplatno: Tko sve ne mora plaćati javnog bilježnika?

Plaćanje javnobilježničkih usluga možete izbjeći ako spadate u jednu od definiranih socijalnih i braniteljskih kategorija ili po odobrenju suda

Nalazim se u bolnici te sam ostao bez novca. Obitelji nemam, te moram dati punomoć prijateljici, međutim javnom bilježniku bi trebali dati skoro 400 kuna. Postoji li mogućnost da zbog svoje situacije besplatno dobijem punomoć od bilježnika?

Pod troškovima javnobilježničkog postupka podrazumijevaju se troškovi javnobilježničke pristojbe, nagrade te naknada troškova. Oslobođenje od plaćanja troškova usluga možete ostvariti na više načina. Jedna od mogućnosti je tražiti oslobađanje plaćanja od suda koji je nadležan na području gdje se nalazi javni bilježnik.

Bitno je sudu dokazati kako prema svom imovinskom stanju ne možete podmiriti javnobilježničku pristojbu bez štetnih posljedica za uzdržavanje sebe i svoje obitelji. U ovom slučaju uz prijedlog za oslobađanje od plaćanja pristojbe morate podnijeti ipotvrdu o imovnom stanju koji izdaje Porezna uprava Ministarstva financija te dati izjavu na sudski zapisnik o svom imovnom stanju i imovnom stanju svoga bračnog druga, odnosno članova svoje obitelji.

Kada sud oslobađa od plaćanja?

Sud vam može odobriti dvije stvari:

  • Može vas osloboditi samo od plaćanja nagrade i naknada troškova javnom bilježniku.
  • U drugom slučaju može vas osloboditi i od snošenja troškova javnobilježničkih usluga, te ste tako izbjegli cjelokupno plaćanje. To rješenje djeluje od dana kada je dostavljeno javnom bilježniku i vrijedi za sve radnje nastale od tog dana ili kasnije.

– Ako vam je usluga hitno potrebna podnesite zahtjev za oslobođenje od plaćanja što prije jer zbog poštivanja propisane procedure cijeli proces može potrajati. Naša preporuka je stoga reagirati unaprijed – savjetuju u Javnobilježničkoj komori.

Osim zahtjeva na temelju trenutačnog imovinskog stanja oslobođeni od plaćanja možete biti i na osnovu pripadanja jednoj od zakonom definiranih kategorija. U tom slučaju svoj status dokazujete odgovarajućim ispravama i rješenjima.

Pravo imate ako:

  • Imate socijalnu iskaznicu,
  • ako ste umirovljenik koji prima zaštitni dodatak,
  • ako ste dio humanitarne organizacije i organizacije koja se bavi zaštitom osoba s invaliditetom i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih u obavljanju humanitarne djelatnosti,
  • ako ste žrtva domovinskog rata,
  • ako ste invalid domovinskog rata.

No, iako možda pripadate jednoj od navedenih kategorija, to ne znači da ćete u svakom slučaju biti oslobođeni od troškova. Oslobađanje od plaćanja javnobilježničke nagrade i troškova ne može se dobiti ako vam je bilježnik potreban za poslove vezane s trgovačkim društvima, ustanovama i zadrugama.  Također nagradu i trošak morate platiti ako tim radnjama stječete imovinsku korist bilo u novcu, nekretninama, pokretninama, vrijednosnim papirima. Platiti također morate ako se radi o procesu za koje nije nužno sudjelovanje javnog bilježnika da bi se ostvarilo pravo s istim pravnim posljedicama.

Izvor: 24sata.hr

Odabrao: Aton usluge

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

x

kreditnoposredovanje.com.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi Vam mogli pružiti relevantne podatke. Svojim pristankom prihvaćate korištenje kolačića u skladu s našim općim odredbama o kolačićima.

Slažem se Ne slažem se Centar Privatnosti Opcije Privatnosti